Hieronder treft u enkele van onze opdrachtgevers aan waar wij recent met plezier voor hebben gewerkt:

Gemeente Zwolle
De stad Zwolle wil als centrumgemeente van de Regio Zwolle actief bijdragen aan de ambitie om te komen tot de vierde economische regio van Nederland. De stad gaat zich daarom richten op innovatieve en stedelijke groeiclusters, in het bijzonder health, ICT, e-commerce, creatieve en slimme industrie. Deze ambitie wordt binnenkort gepresenteerd in het Economisch Perspectief. Het accountteam van de gemeente wil nu uitvoering geven aan de ingezette strategische lijnen en daartoe haar werkzaamheden verder professionaliseren. Dit accountmanagement ‘Nieuwe Stijl’ moet bijdragen aan de groei en het versterken van innovatieve bedrijvigheid en kennisclusters in de regio.
ARCUSplus begeleidde recent een online werkbijeenkomst om de accountmanagers van de gemeente Zwolle hiertoe te inspireren. Ons bureau presenteerde ‘best practices’ in accountmanagement en acquisitie: aansprekende voorbeelden van innovatie en vernieuwing. Vervolgens is met behulp van interactieve werkvormen het begrip professioneel accountmanagement bij de kop gepakt. Hierbij werd duidelijk dat de gemeente Zwolle de juiste richting te pakken heeft. Wel kunnen er nog verbeterslagen worden gemaakt. Denk daarbij aan het daadwerkelijk focussen op ‘key accounts’, een scherpe verslaglegging (CRM), planmatiger werken en het gebruik van kwalitatief goede data. Met deze handreikingen staat het Zwolse team op scherp om nog beter te kunnen meebewegen met de nieuwe economische realiteit.

Gemeente Roosendaal
De ambities van het accountmanagement in Roosendaal zijn gericht op het realiseren van een sterke, duurzame en aantrekkelijke stad, daarbij inspelend op de ‘nieuwe economie’. Het toegewijde en goed toegankelijke accountteam wil haar goede samenwerking met de ondernemers van de bedrijfslocaties en binnenstad continueren. Daarnaast wil men hoogwaardige dienstverlening kunnen blijven bieden aan ondernemers en relevante netwerken, en tevens partijen met elkaar verbinden. Om te komen tot een meer gestructureerde aanpak hierin is ARCUSplus in nauwe samenwerking met het accountteam gestart met een professionaliseringsslag.
De manier van werken is in kaart gebracht en scherp beoordeeld onder andere door bij stakeholders, zoals het verenigd bedrijfsleven, het net op te halen. Vervolgens diende een heldere en gedragen strategie als basis voor een actiegericht accountplan. Het plan geeft het team meer focus en structuur bij het prioriteren van accounts, het verbeteren van de interne samenwerking, de in te zetten instrumenten en de samenwerking met externe partijen.

BOM Foreign Investments
De afdeling Foreign Investments & International Trade van de BOM is zich terdege bewust van de waarde van data en digitalisering voor haar dienstverlening en buitenlandse vestigers. Momenteel investeert zij in de hernieuwde registratie van het volledige vestigingsklimaat van Brabant door een aantal sectorproposities te laten herontwikkelen. ARCUSplus neemt hiervan het cluster ‘Biobased Economy’ voor zijn rekening. Daarnaast vertaalt ons bureau, als strategisch partner en in nauwe samenwerking met de BOM, het complete Brabantse economische aanbod in een nieuwe, omvangrijke set van slides, waarvan onder andere ‘key industries’ en relevante locatiefactoren deel uitmaken. Hiertoe werden de structuur van het pakket en de keuze voor het type data en informatiebronnen grondig herzien, om vervolgens te worden geladen met actuele, en waar nodig nieuwe content.

Gemeente Gorinchem
De door ARCUSplus opgestelde economische foto geeft een actueel inzicht in de stand van zaken van de lokale economie. Het levert een compleet overzicht van het economische functioneren van Gorinchem en de verschillende onderdelen, zoals sectoren van bedrijvigheid, die daaraan bijdragen. Naast de traditionele branches zoals de industrie en detailhandel is daarbij ook gekeken naar onderdelen van de ‘nieuwe’ economie, zoals de circulaire economie, HTSM en de groeiende groep zzp-ers.
Met deze economische foto beschikt Gorinchem over een goede inhoudelijke basis voor te maken keuzes in haar toekomstig economisch beleid. Gorinchem is nu een goed presterende gemeente, met een lage werkloosheid, een divers bedrijfsleven, een sterke regiofunctie en een goed gekwalificeerde beroepsbevolking. Trends zoals de snelle technologische ontwikkelingen, het toenemende belang van duurzaamheid en COVID-19 zorgen er echter voor dat de gemeente niet achterover kan leunen. Behoud en groei van werkgelegenheid zullen een hoge prioriteit moeten krijgen, waarbij het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar een troef is.

Gemeente Tilburg
In Tilburg wordt druk gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de Spoorzone. Er wordt al volop gebouwd, gewoond en gewerkt. De gemeente wil ook het gericht aantrekken van bedrijven op korte termijn, vanuit een duidelijke ambitie oppakken. Dit in nauwe samenwerking met haar ontwikkelpartners in het gebied. Omdat men de kern van het cluster ‘smart services’ verder wil versterken, zal de acquisitie zich richten op de ontwikkeling van een bruisend ecosysteem voor ‘digitale dienstverleners’, ‘creatieve industrie’ en ‘corporate gebruikers’.
Op basis van een gedegen marktanalyse, waarin de concurrentiekracht van de Spoorzone is beoordeeld en mogelijke doelgroepen zijn getraceerd en geprioriteerd, heeft ARCUSplus een strategisch acquisitieplan ontwikkeld. Deze is vervolgens vertaald in een concreet en meerjarig actieplan, met een duidelijke weergave van de benodigde capaciteit en tijdsinzet. De plannen werden afgestemd met de genoemde ontwikkelpartners. Samen met alle betrokken partijen kan nu worden gestart met het gericht aantrekken van nieuwe bedrijvigheid die het huidige ecosysteem versterkt, daarbij ondersteund door doelgerichte marketing en positionering. Het eindresultaat is een heldere, concrete en gezamenlijke acquisitie-aanpak, met bovendien een duidelijke focus op een scherp ingekaderde doelgroep.

Regio Nijmegen
De acquisitie-focus van de regio Nijmegen ligt op de clusters Health en High Tech, en is gericht op kennis, innovatie en R&D. Met het Briskr-team is gewerkt aan een vertaling van deze keuzes in concrete actielijnen. Wat zijn kansen en bedreigingen in de nabije toekomst en hoe beïnvloedt dit Health en High Tech?
ARCUSplus ondersteunde Briskr bij het scherpslijpen van de strategie en het ontwikkelen van het uitvoeringsplan, met name voor de nationale markt. Gezamenlijk zijn de speerpunten nader geprioriteerd en is praktische invulling gegeven aan instrumenten, zoals lead generation, digitale marketing en het ontwikkelen van nieuwe netwerken. Ook is een aanzet ontwikkeld voor de te benaderen bedrijven. Ten slotte is concreet benoemd wat echt nodig is om de acquisitie ook daadwerkelijk uit te gaan voeren, met de partners.

Havenbedrijf Moerdijk
Het Havenbedrijf Moerdijk heeft eind vorig jaar meer diepgang aangebracht in haar accountmanagement, zie ook hieronder. ARCUSplus bood eind juni ondersteuning bij het evalueren van de voortgang.
Op basis van een interactieve workshop wordt nu een aantal zaken in de uitvoering nader aangescherpt. Het gaat onder meer om de interne samenwerking, de marketing en de registratie van data (CRM). Deze verstevigde acties worden in de komende maanden door het team geïmplementeerd op basis van een pragmatisch accountplan.

GO4EXPORT
Oost-Nederland ondersteunt regionale bedrijven in de oostelijke regio bij het zakendoen in het buitenland, en werken hierin samen onder de noemer GO4EXPORT. De komende coalitieperiode willen beide provincies vooral investeren in een meer gerichte aanpak.
De huidige werkwijze is daarop grondig geanalyseerd door ARCUSplus, waarna een advies werd opgesteld. Natuurlijk hebben we hierin de meest relevante markt-ontwikkelingen meegenomen, zoals de omgang met China, ‘trendlanden’, de rol van innovatie bij ‘trade‘ en de versterking van de samenwerking binnen de regio. De provincies zijn nu aan zet!

Port of Moerdijk
Voor het commerciële team van het Havenbedrijf Moerdijk wordt accountmanagement steeds relevanter. De ruimte voor nieuwe vestigers is inmiddels schaars. Daarbij is het zittende bedrijfsleven cruciaal voor het functioneren van de haven. Ook spelen hier veel complexe vraagstukken rondom ruimte, mobiliteit en innovatie. Hoe hierop goed in te spelen?
ARCUSplus ondersteunde het Havenbedrijf bij het scherpslijpen van de uitvoering van het account-management. In een interactieve workshop zijn hiertoe geschikte instrumenten benoemd, zoals selectiecriteria om klanten te prioriteren en een duidelijk eigenaarschap van ‘accounts‘. Tevens zal het team het belang van accountmanagement intern op de kaart moeten blijven zetten. De ververste aanpak wordt momenteel uitgerold.

Ambassade van Canada
In het Nederlandse parlement ontstond onlangs discussie over de ratificatie van het CETA-handelsverdrag tussen de EU en Canada. De Canadese Ambassade in Den Haag wilde graag meer weten over hoe Nederlandse MKB-bedrijven profiteren van CETA. Onderzoek door ARCUS- plus liet zien dat het Nederlandse MKB wel degelijk baat heeft bij het verdrag. Vaak genoemde voordelen: geen invoerheffingen, betere bescherming intellectual property, makkelijkere toegang tot de VS-markt. In korte tijd vonden we negen bedrijven bereid om publiekelijk hun waardering over het verdrag uit te spreken.
Tegelijkertijd stelden we ook vast dat in veel gevallen CETA nog relatief onbekend is, of dat bedrijven er onvoldoende van profiteren. We hebben de volgende inzichten kunnen geven en specifieke aanbevelingen kunnen doen: ondersteuning op maat, inhoudelijke voorlichting en gerichte promotie. Het verdrag is inmiddels door de Tweede Kamer en zal nu ter goedkeuring aan de Eerste Kamer worden aangeboden.

Gemeente Meierijstad
De fusiegemeente Meierijstad wil de dienstverlening richting het zittende bedrijfsleven verbeteren. Het team van accountmanagers wilde daartoe de bestaande aanpak van het accountmanagement toetsen. Wat gaat al goed? Waar kan het beter en slimmer?
ARCUSplus heeft, in goede interactie met het accountteam en stakeholders, de situatie beoordeeld. Hieruit volgde een duidelijke, nieuwe strategische lijn en een concreet actieplan. De gemeente gaat aan de slag met de verbeterpunten, zoals de kwaliteit van de interne dienstverlening en de inzet van de juiste (digitale) instrumenten. Tevens zal meer focus worden aangebracht in het pro-actief benaderen van bedrijven.

Technology Base
ARCUS plus heeft Technology Base ondersteund om meer focus aan te brengen in haar acquisitie. Technology Base wil namelijk, als een van de Twentse toplocaties, gericht de markt op. De vraag was welke marktsegmenten daarbij het meest kansrijk waren. Hiertoe is het acquisitiepotentieel binnen de voor Technology Base relevante marktsegmenten, zoals onder andere Unmanned Systems en Safety & Security, gedetailleerd in beeld gebracht.
Op basis van het marktonderzoek konden duidelijke strategische keuzes worden gemaakt. Enerzijds over de doelgroepen, anderzijds over de positionering van de locatie. Tevens kwam helder naar voren dat de locatie meer moet investeren in haar naamsbekendheid en haar vestigingsvoorwaarden.

BOM Foreign Investments
Brabant wil zich op buitenlandse markten profileren met een onderscheidende boodschap. Paul Kleijne heeft de afgelopen 18 maanden in dienst van de BOM, afdeling Foreign Investments & International Trade, gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw en herkenbaar merkbeeld. Er ligt nu een stevige basis voor BOM om Brabant in het buitenland op de kaart te zetten op het gebied van bedrijvenacquisitie en exportbevordering in specifieke markten en sectoren.
Inmiddels is de ‘Brabant is Bright’ branding gelanceerd, samen met de nieuw ontwikkelde website en ondersteu-nend promotiemateriaal. De kennis en ervaring opgedaan in dit werk neemt ARCUSplus mee naar volgende marketing- en brandingprojecten voor Nederlandse steden en regio’s.
Opdrachtgevers Investeringsbevordering (acquisitie)

BOM (Brabant)
- het opstellen van jaarplannen
- uitwerking acquisitie-aanpak voor diverse clusters
- organisatie van FDI-evenementen en events

InnovationQuarter
- marktanalyse en propositie voor cleantech en maritiem
- advies organisatie en werkprocessen in regio
- diverse interim-opdrachten M&A (M&A= marketing & acquisitie)

Provincie Gelderland
- inventarisatie marktkansen clusters (food, energy, health)
- analyse markttrends inzake export en FDI
- uitwerken van gedragen strategie voor internationalisering

Amsterdam (amsterdam in business)
- strategie en uitwerking ‘investor development’
- strategie en plan van aanpak voor business marketing
- opstellen proposities voor diverse clusters

Gemeente Utrecht
- marktanalyse kansen bovenregionale acquisitie
- nadere segmentering van doelgroepen en bepalen strategie
- implementatie strategie, aanpak, werving en organisatie

Gemeente Groningen
- marktanalyse acquisitiekansen in sector energie
- uitwerken van een actieplan voor regionale acquisitie
- workshop als kick-off voor regionale aanpak acquisitie

Trade Port Noord (Venlo)
- workshop USP’s en concurrentiekracht
- benchmark en marktanalyse bedrijfsruimte/logistiek
- advies prioritaire doelgroepen en proposities

Bedrijvenpark Het Klooster (Nieuwegein)
- inventariseren concurrentiekracht locatie
- analyse marktdynamiek logistiek en overige sectoren
- bepalen strategie en opstellen van actieplan acquisitie

Kempisch Bedrijvenpark (Hapert)
- uitvoeren marktanalyse acquisitiekansen
- ontwikkeling propositie, bidbook en brochure
- uitwerking en ondersteuning bij ‘roadshow’
Opdrachtgevers Investeringsbevordering (accountmanagement)

Gemeente Leusden
- beoordeling huidige accountmanagement
- ontwikkeling concrete, pro-actieve strategie
- implementatie in accountmanagement team

Regio Drechtsteden / Gemeente Dordrecht
- scan huidige situatie accountmanagement
- afstemmen activiteiten regio Drechtsteden
- ontwikkelen actieplan accountmanagement

REWIN West-Brabant
- foto huidige situatie accountmanagement
- terugkoppeling aan partners en bestuur
- ontwikkelen structuur accountmanagement
Opdrachtgevers Handelsbevordering (export)

Provincie Gelderland
- inventarisatie marktkansen kennisclusters
- analyse markttrends inzake export
- uitwerken strategie voor internationalisering

Gemeente Den Haag
- inventariseren huidige activiteiten handelsbevordering
- ontwikkelen strategie voor doelmarkt Duitsland
- uitvoeren van interim management in-house

amsterdam trade
- inventariseren huidige activiteiten handelsbevordering MRA
- analyseren marktbehoefte/-vraag internationalisering MRA
- vastleggen strategisch advies en programmamanagement

Provincie Overijssel (SER)
- inventariseren huidige situatie handelsbevordering
- benchmark concurrerende regio’s handelsbevordering
- analyseren markttrends en –kansen handelsbevordering

Greenport Noord-Holland Noord
- vastleggen van proposities en analyse marktdynamiek
- ontwikkelen strategisch plan handelsbevordering
- uitwerken gedetailleerd uitvoeringsplan exportbevordering